Monument voor Ltn Liedel

Periode: Voor WOI
Type: Monument
Militair of Burger: Militair
Status: Niet beschermd
Datum registratie: 
22/05/2006
Datum gebeurtenis: 
26/06/1914
  • © Olivier Orban© Olivier Orban© Olivier Orban
Locatie: 
Voir texte.

Volgende teksten staan op het monument van deze Belgische piloot: ‘A Félix-Louis Liedel, Lieutenant au 10me de Ligne, détaché a l’aviation, tombé a Martelange, decedé a Arlon le 26 juin 1914.’ en « Aux aviateurs militaires originaires du Luxembourg, tombés en service commandé. «  

 
Op blz 194 van het patrimoniumboek publiceerden we van Olivier Orban een foto van het monument voor Lt Vl Félix-Louis Liedel. Extra informatie over dit monument en over andere grafstenen in Arlon kregen we van Jacques P. Champagne, bekend als auteur van ‘Blasons Familiers d’une Chevalerie Nouvelle’ (uitgave Caractere-Arlon, 1996).
 
Félix-Louis Liedel werd op 29 juli 1888 in Anderlecht geboren. In 1908 werd hij toegelaten tot de Militaire School. Op 25 maart 1911 werd hij onderluitenant van de infanterie. Hij toonde een grote interesse voor de opkomende Militaire Luchtvaart en behaalde op 26 september 1913 in Sint-Job-in-’t Goor het burgerlijk vliegbrevet nummer 80. Op 14 maart 1914 kreeg hij in Brasschaat zijn militair vliegbrevet. Op 27 juni 1914 verongelukte Liedel met een Henri Farman HF-20 Jéro te Martelange, een gebroken spankabel was in de motor terechtgekomen en de piloot verloor op 30 meter hoogte de controle over zijn vliegtuig. Op de plaats van het ongeval werd hij nog verzorgd door een geneesheer en naar het militair hospitaal van Arlon gevoerd waar hij op 28 juni om 00.15 uur overleed. Liedel werd begraven in zijn geboorteplaats maar op 31 mei 1931 kreeg hij al een monument te Arlon, de garnizoenstad waar hij voor zijn laatste vlucht was opgestegen.
 
Het monument in Franse steen, een ontwerp van architect Lamy uit Arlon, stond op het kruispunt van de Rue Godefroid Kurth en de Rue de Mersch. Omwille van wegenwerken werd het monument in 1956 ontmanteld en zorgvuldig opgeslagen achter het gemeentehuis en later op de gemeentelijke begraafplaats. Dankzij Jacques Champagne en de Cercle Royal Mars & Mercure, de stadsdiensten van Arlon en het Centre Logistique nr. 7 (Cdt Catry) werd het monument ter ere van Liedel op 25 oktober 1985 terug opgericht, niet ver van de plaats waar het zich eerst bevond. De plaats is nu bekend als ‘Carrefour Liedel’, op de kruising van de Rue Godefroid Kurth en de Avenue de Longwy.
 
Lt Liedel werd eerst begraven op het gemeentelijk kerkhof te Anderlecht. Volgens Georges Lecomte werd zijn stoffelijk overschot op 3 december 1959 overgebracht naar het nieuwe kerkhof (perk 64).
 
Ingevolge een beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen van Anderlecht (24 juli 1914) werd de vroegere Meirstraat omgedoopt tot Luitenant Liedelstraat. Op het straatnaambod staat: ‘Rue Lieutenant Liedel straat, 1888-1914, Aviateur mort pour la vulgarisation de l'Aviation, Vliegenier gestorven voor de vooruitgang van de vliegkunst.