Monument voor de Koninklijke Aero Club en voor de eerste pioniers

Periode: Voor WOI
Type: Monument
Militair of Burger: Burger
Status: Niet beschermd
Datum registratie: 
05/01/2006
Datum gebeurtenis: 
1901
Datum inhuldiging: 
1976
  • © J.-L. Debroux© J.-L. Debroux
  • © Guy Viselé, 6/5/2015© Guy Viselé, 6/5/2015
Locatie: 
Ingang sportstation, Salomelaan

Aan de ingang van het sportcentrum “Sportcity” staat een monument met een gedenkplaat t.g.v. 75 jaar Koninklijke Aero Club van België. Het is ook een herinnering aan de “dappere pioniers die van dit plein vertrokken om de lucht te veroveren”. Tevens is het een in memoriam voor Nicolas Kinet (4 augustus 1910) en Lucienne Cayat de Castella (+21 juli 1914.)

Via Luc Wittemans … -Op blz. 102/103 van het patrimoniumboek wordt gesproken over het monument voor de 75ste verjaardag van de Koninklijke Aéro Club van België en de eerste luchtvaartpioniers. Op de gedenkplaat wordt ook Lucienne Cayat de Castella vermeld (+21 juli 1914).

Luc Wittemans zag een foto op eBay met Cayat de Castella, vastgebonden (!) onderaan een Farman. De foto was genomen te Stokkel, kort voor de dame verongelukte.

Madame Cayat de Castella was inderdaad iemand die tijdens vliegfeesten parachutesprongen maakte. Ze werd onder het vliegtuig vastgebonden waarna de piloot (haar echtgenoot) haar losmaakte wanneer ze op de “gepaste hoogte”, zo’n 800 m, waren aangekomen. Blijkbaar is er die dag te Brussel iets grondig misgelopen.

Op 6 mei 2015 werd het vernieuwde monument terug ingehuldigd, met speeches van ondermeer de vice-voorzitter van de KBAC Louis Berger en van de voorzitter van Sportcity en burgemeester van Woluwe, Benoit Cerexhe.