Monument Halifax, verkeerdelijk voor HR734 NP-P, misschien Halifax DT784

Periode: WOII
Type: Monument
Militair of Burger: Militair
Status: Niet beschermd
Datum registratie: 
12/08/2006
Datum gebeurtenis: 
04/07/1943
  • © Guy Wathiong, 08/2009© Guy Wathiong, 08/2009© Guy Wathiong, 08/2009
Locatie: 
Gehucht Sourbrodt, plaats gekend als Cwène do Bwès
Volgens een plaatje bij dit monument dat bestaat uit een verwrongen schroefblad, zou hier op 4 juli 1943 een bemanning zijn omgekomen. Voor de bemanning die op het plaatje werd vermeld staat echter een monument in Loncin, het herdenkt de crew van de Halifax II HR734 (NP-P) van 158 Sqn, slachtoffer van Ofw Reinhard Kollack van 7./NJG4. Welke crash hier in bij het monument in het gehucht Sourbrodt wordt herdacht is mij niet duidelijk. De schroef die voor het monument werd gebruikt is in ieder geval niet van een Lancaster.
 
Volgens de gegevens van René Torsin zou het misschien kunnen gaan om de crash van de Halifax DT784 (10 Sqn RAF) die in Sourbrodt op dezelfde datum neerstortte.
 
Bemanning: F/Sgt Pilot A. Morley (†,) Sgt boordschutter J. Barlow, F/Sgt navigator R. Watson, F/Sgt bommenrichter R. West, F/Sgt R. Samways radio-operator, boordschutter F. Sadler (†) en F/Sgt boordwerktuigkundige W. Readhead. Morley en Sadler liggen begraven in Hotton.
 
Aan het kerkje van Sourbrodt de weg naar het containerpark volgen. Eenmaal het containerpark bereikt het wegje blijven volgen tot aan de parking. Merk voor het oprijden van de parkeerplaats een kleine beek aan de rechterzijde. Volg het wandelpad langs het beekje steeds rechtdoor tot je na een kleine kilometer het monument herkent. (Info Peter Dierckx)
 
 
Zie ook... 

http://gite-ardennais.com/fagnesmonumentsaviateurs.html