Monument voor bemanning Stirling BK712 HA-D

Periode: WOII
Type: Monument
Militair of Burger: Militair
Status: Niet beschermd
Datum registratie: 
07/01/2006
Datum gebeurtenis: 
22/06/1943
Datum inhuldiging: 
18/06/1993
Eigenaar: 
Familie Vandenbosch
  • © Peter Celis, 19/02/2006© Steven Volckaerts© Bart Beckers, 18/06/2011
Locatie: 
Hoek Grote Meur en Wytestraat, voortuin van familie Vandenbosch

Op 22 juni 1943 om 2 uur haalde de nachtjachtaas Lt Wolfgang Schnaufer van de Stab II./NJG 1 zijn dertiende overwinning. Hij vloog die nacht met Lt Baro. Zijn slachtoffer was de Stirling BK712 ‘HA-D’ van 218 Sqn. De Bf 110 van Schnaufer cirkelde die nacht rond het radarstation ‘Meise’, waarvan de bunkers en antennes te Werchter-Tremelo stonden (een inmiddels verdwenen stuk luchtvaartgeschiedenis). Schnaufer werd via de radio geleid naar een toestel dat vanuit het westen kwam en de sector penetreerde. Na enkele treffers stortte de bommenwerper te pletter bij Langdorp. Personeelsleden van het radarstation “Meise” rapporteerden: “Het wrak ligt 3 km ten NO van Aarschot, kaartgedeelte NK 31 b. Het aantal vijandelijke bemanningsleden bedraagt 7, die allemaal dood in de wrakstukken van de machine liggen. Door de ontstane brand is de Short Stirling volledig vernield, de stabilisatievlakken en de staartkoepel liggen ongeveer 1500 m van het wrak verwijderd”..
De crash is vandaag te situeren op de hoek van de huidige Grote Meur en de Wijtestraat te Langdorp. In 1943 was het een korenveld. De bemanning werd aan de kerk van Langdorp begraven onder massale belangstelling. Het Verbond der Veteranen van Koning Leopold III organiseert jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij de graven. Op 18 juni 1993 werd een monument geplaatst toen een werkgroep werd opricht om crashes in de streek van Oost-Brabant te herdenken. De onthulling van het monument op 18 juni 1993 werd gevolgd door een tentoonstelling door de werkgroep georganiseerd, in het parochiecentrum van Langdorp. Van de werkgroep maakten ondermeer Bart Beckers, Johan Breugelmans, Peter Celis, Paul Laureys en enkele anderen deel uit. Ook de Kring van Heemkunde van Aarschot was zeer nauw betrokken bij het onderzoek en de herdenkingsplechtigheid.

Het monument staat in de Wytestraat, in de voortuin van de familie Vandenbosch. Die familie gaf toestemming om de gedenksteen steen in hun tuin te plaatsen. Vader Vandenbosch verzorgt het monument alsof het een integraal deel is van zijn tuin, en is er echt trots op. Het monument zelf is een schenking van de NV Renier & Zonen uit Aarschot.

De onthulling gebeurde in aanwezigheid van enkele hooggeplaatsten van de Luchtmacht, evenals civiele notabelen. De muziekkapel van de Luchtmacht luisterde het geheel op en er werd gezorgd voor een overvlucht van drie F-16's van het 31ste Smaldeel. Peter Celis zal die dag niet gauw vergeten, want hij zat op het dak verscholen achter de schoorsteen van huize Vandenbosch. Daar stond hij in radiocontact met de leider van de F-16's, die in een holding hingen, wachtende op het signaal dat de speeches gedaan waren en ze mochten overvliegen.

Anno 2011 wordt het monument nog altijd zeer goed onderhouden.