Monument voor bemanning Hampden I AD797

Periode: WOII
Type: Monument
Militair of Burger: Militair
Status: Niet beschermd
Datum registratie: 
11/03/2006
Datum gebeurtenis: 
02/06/1941
Datum inhuldiging: 
14/10/2001
  • ©J.-P. Jegers
Locatie: 
Begraafplaats Linde

Op het kerkhof van Linde staat dit gemetseld monument voor de bemanning van de Hampden AD797 van het 50 Sqn. De gedenksteen werd op 14 oktober 2001 onthuld en was een initiatief van de Heemkundige Kring van Peer. Het onderzoek voor dit gedenkteken gebeurde voornamelijk door Peter Loncke en de Heemkundige Kring van Peer.

In de nacht van 2 op 3 juni 1941 stortte in de toenmalige Mollestraat (nu Lindebosstraat) een Engels Hampden I neer. Het vliegtuig kwam terug van een bombardementsvlucht op het Duitse Dusseldorf. De vier bemanningsleden lieten bij de crash het leven. Het betreft piloot P. Hodgson, co-piloot Peter Brown, sergeant John Donnely en sergeant George Cheetham.

Jaak Knevels van de heemkundige kring van Peer verklaarde in Het Nieuwsblad (16 oktober 2001) : ,,Dit was het eerst geallieerd vliegtuig dat in de streek neerstortte. Het was Sint-Gierlingkermis op 't Lin. De laatste kermisgangers en buren waren er als de eersten bij. Maar ook de gealarmeerde Duitse soldaten van het kamp van Helchteren lieten niet lang op zich wachten. Dagenlang kwamen nieuwsgierigen naar de plaats van de ramp. Overal lagen er brokstukken en menig souvenir of bruikbaar stuk is mee naar huis gegaan. De verhakkelde lijken van de bemanning werden ter plaatse begraven en na de oorlog opgehaald. Merkwaardig is wel dat de slachtoffers ook bloemen op hun graf kregen vanwege de Duitse bewakers. Het waren veteranen uit de Eerste Wereldoorlog en anti-nazi. De vier bemanningsleden werden na de oorlog opgehaald en herbegraven op het Engelse militaire kerkhof (rij 5c) in Leopoldsburg. Volgens ooggetuigen zouden er vijf doden geweest zijn. Op een foto, gemaakt bij de teraardebestelling, zijn er vijf graven te zien, maar op de oorlogsdocumenten in Londen zijn er slechts vier slachtoffers vermeld.''