Monument "Aan de helden van de luchtvaart"

Periode: WOI
Type: Monument
Militair of Burger: Militair
Status: Niet beschermd
Datum registratie: 
13/10/2006
Datum gebeurtenis: 
06/06/1926
  • © Paul Van Caesbroeck, 06/10/2006
Locatie: 
Franklin Rooseveltlaan

Op de middenberm van de Franklin Rooseveltlaan staat het groot monument “Aan de helden van de luchtvaart, 1914-1918”. In La Conquête de ‘l Air van 1 juli 1926 wordt de Koninklijke inhuldiging van 6 juni 1926 beschreven. Het is een ontwerp van beeldhouwer Pierre de Soete en van architect Jules Brunfaut. De namen van de gesneuvelden staan op het monument vermeld. De oprichting was een initiatief van de Koninklijk Belgische Aeroclub.

Het monument stond aanvankelijk op het smalle deel van de Louizalaan aan de kant van het Louizaplein. In 1972 is het verplaatst naar het begin van de Franklin Rooseveltlaan. Aanvankelijk stond er alleen op "Aux héros de l'air 1914-1918" met in de steen gekapte letters. In een tweede faze is er de Nederlandse tekst "Aan de Helden van de Luchtvaart" aan toe gevoegd in bronzen letters. Later is de Franse tekst afgeslepen en vervangen door bronzen letters, wat waarschijnlijk de leesbaarheid ten goede kwam.

Op het monument staan de volgende namen van gesneuvelde piloten, bemanningsleden en ballonvaarders uit de Eerste Wereldoorlog: Paul Anciau, Louis Artan de Saint-Martin, Aimé Behaeghe, Gaston Boël, Pierre Braun de Ter Meeren, Leopold Bussy, J Gallan, Marcel Ciselet, Léon Collignon, Charles Coomans, Jean de Bersaques, François Deschamps, Paul de Goussencourt, Léon de Maelcamp d'Opstael, Comte Jacques de Meeûs, Paul de Melotte de Lavaux, Charles de Montigny, Jean de Mot, Robert Deprost, Jean de Roost d'Alkemade, Gaston De Ruyter, Baron Fernand de Woot de Trixhe, Jules Dony, Jules Dupont, Serge Eckstein, Marcel Evrard, Richard Fanning, Robert Galler, Victor Gilles.
Op het monument staan de namen slechts met het initiaal van de voornaam en niet alle namen zijn correct weergegeven. Bovendien zijn er toch wel een aantal namen van gesneuvelde piloten, bemanningsleden en ballonvaarders die schijnbaar ontbreken. In de bovenstaande lijst werden de namen gecorrigeerd waar nodig en gekend.

O 4°22'36.99"
N 50°48'53.45"