Kunstcollectie

Periode: Na 1958
Type: Kunst
Militair of Burger: Burger
Status: Niet beschermd
Datum registratie: 
01/06/2006
Datum gebeurtenis: 
2002
Datum inhuldiging: 
2002
Eigenaar: 
BIAC
  • © Jos De Houwer© Frans Van Humbeek, 10/04/2014
Locatie: 
Luchthaventerminal Zaventem

Lokatie

Sinds 2001 heeft BIAC (Brussels International Airport Company, nu Brussels Airport Company) een stichting gecreëerd met de naam Artport. Deze stichting zorgt ondermeer voor het aankopen, beheren, promoten en onderhouden van kunstwerken op de luchthaven. Momenteel worden er meer dan 200 werken tentoongesteld van voornamelijk Belgische kunstenaars. Ze kregen de opdracht om een kunstwerk te ontwerpen met als thema luchtvaart of reizen.

Het idee om kunst tentoon te stellen op de luchthaven ontstond toen de toenmalige minister van verkeer De Croo kunstwerken begon aan te kopen voor enkele Brussels metrostations. Wat past in de metro moest ook lukken voor de luchthaven. Passagiers en werknemers van Brussel Nationaal kunnen nu dagelijks genieten van de unieke Belgische kunstwerken. Geen enkele buitenlandse luchthaven kan uitpakken met zo’n fris idee dat zowel een promotie is voor ons land als voor de deelnemende kunstenaars. De bezieler van dit project was ongetwijfeld Prof.-Ing. Pierre Klees, in 2002 Gedelegeerd Bestuurder van BIAC.

Een paar voorbeelden: Murale schilderijen en affiches van Jaak De Koninck, « De man die de wolken meet » (Jan Fabre, het beeld staat op het brandweergebouw aan de passagiersterminal,) « De cartografische vogels » (Urbain Mulkers, tunnel tussen terminal en A-pier,) SV-4b (Guy Van Den Bulcke,) « Aerostation » (Jef Van Grieken, aan de veiligheidscontrole A-pier). De foto toont een van de schilderijen van Jan Sanders (lounges A-pier) die die geschiedenis van de luchtvaart uitbeelden.

Zowel de luchthaven als de kunstcollectie kan bezocht worden onder begeleiding van ervaren gidsen. Meer info kan je vinden op http://www.brusselsairport.be.
Een aantal werken staan in de publieke zone en kunnen ook zonder begeleiding worden bezocht. BIAC publiceerde ook een lijvige kataloog: « Art at the Airport ,» het is een mooie handleiding om zelf een aantal kunstwerken te bezoeken.

Update 13 oktober 2013:
In oktober 2013 werd begonnen met het weghalen van de kunstwerken op de luchthaven. Brussels Airport toonde inderdaad meer dan tweehonderd kunstwerken van een zeventigtal Belgische kunstenaars (en van de Brit Anthony Gormley ) aan zijn passanten. Geen enkel Belgisch museum bracht meer mensen in contact met kunstwerken. Het was zeker en vast Prof.Ing. Pierre Klees (voormalig CEO van BIAC) die het idee om kunst te exposeren op een luchthaven heel erg genegen was en een paar promilles van het investeringsbudget voor de vernieuwing van de luchthaven aan kunst wilde besteden.
Momenteel weten we nog niet wat er met de kunstwerken zal gebeuren.

Frans Van Humbeek (10 april 2014):
Het weghalen van kunstwerken gaat door. Op de promenade verdween de Kristalweg van Frans Van Praet. Toen ik jaren geleden Val-St.-Lambert bezocht hing daar een grote foto van hun 'stoeltjes', zo trots waren ze in het mekka van de glasblazerij op 'hun' kunstwerk. In de vertrekhal verdween een schilderij van Charles Szymkowicz, verwijzend naar de muur van Berlijn. Szymkowicz was een kind van Poolse emigranten die hun land omwille van het geweld ontvlucht waren, dat tekende zijn kunst. We kunnen nog tientallen voorbeelden aanhalen van kunstwerken die weggehaald zijn.