Infobord voormalig vliegveld Knokke-Zoute

Periode: Tussen WOI en WOII
Periode: WOII
Periode: Na WOII tot 1958
Periode: Na 1958
Type: Landschap
Militair of Burger: Burger
Militair of Burger: Militair
Status: Beschermd
Datum registratie: 
08/06/2015
  • © Foto Peter Snoeckx, mei 2015© Foto Peter Snoeckx, mei 2015© Foto Peter Snoeckx, mei 2015
  • © Foto Peter Snoeckx, mei 2015© Archief Frans Van Humbeek
Locatie: 
Graaf Leon Lippensdreef (de weg die naar de ingang van het reservaat leidt) - een 400 meter voorbij het oude terminalgebouw. Exacte coördinaten op Google Maps: 51.353417, 3.350332

Info Peter Snoeckx, 2 juni 2015:

Knokke-Heist heeft alles om de toerist een mooie vakantie te laten beleven: in de eerste plaats strand en zee, een mooi natuurreservaat, lekkere restaurants een golf en zelfs een helihaven. Een vliegveld ontbreekt echter. Dit is jammer, want dat is er in het verleden wel geweest. Momenteel is er, op een infobord na niets dat doet vermoeden dat op een weiland naast het Zwin tot de jaren zestig vliegactiviteit was, en dat er zelfs internationale lijnvluchten werden georganiseerd.
Nu ja, ‘internationaal’ en ‘lijnvluchten’ moeten wel in context bekeken worden. Een vlucht van Rotterdam naar Dover had tussenstops in Zeeland, Knokke, Oostende en Calais. Hoog vlogen de toestellen niet, en omdat er nog geen radioverkeer was, werd met een doek op de grond aangegeven of er al dan niet passagiers waren die moesten opstappen. Lag het doek er niet, dan vloog het toestel gewoon verder.
Het verhaal van het vliegveld van Knokke wordt verteld in het boek ‘Luchtvaart en Golf te Knokke-Zoute’ van Constant Devroe. Hoewel dit boek al even niet meer gedrukt wordt, duikt het hier en daar in een antiquariaat nog wel op.