Huis Der Vleugels

Periode: Voor WOI
Type: Onroerend erfgoed
Militair of Burger: Burger
Militair of Burger: Militair
Status: Niet beschermd
Datum registratie: 
20/09/2006
Eigenaar: 
VZW Huis Der Vleugels
  • © H. Cloeckaert
Locatie: 
Montoyerstraat 1/32

Het “Huis der Vleugels” (Maison des Ailes, www.huisdervleugels.be) in de Montoyerstraat 1/32 is een initiatief van Majoor Willy Coppens de Houthulst naar het voorbeeld van buitenlandse vliegeniersclubs. De vzw werd opgericht op 21 december 1937. Tussen de pioniers zat het kruin van de toenmalige Belgische luchtvaartwereld.

Het eerste “Huis der Vleugels,” was gelegen aan de Kunstlaan 53. Dit hotel van Barones Albéric Rolin werd door de beheerraad van het “Huis der Vleugels” aangekocht in februari 1944, samen met een rentenierwoning in de Montoyerstraat. Eind jaren vijftig, begin jaren zestig werd de woning afgebroken en op dezelfde plaats kwam een nieuw “Huis der Vleugels”. Het “Huis” staat onder de hoge bescherming van Koning Albert II. Het is een vergaderplaats en maatschappelijke zetel voor verschillende luchtvaartverenigingen, o.a. voor de Belgische Vieilles Tiges.
Een gedenkplaat voor de stichter van het Huis der Vleugels (Kolonel Vuylsteke) en voor een grote weldoenster (mevrouw Monseur-Fontaine) hangt in de inkomhal.