Graven tientallen bekende en niet geïdentificeerde bemanningsleden-Hay-Leitch-Grosvenor-Pritchard-ea

Periode: WOII
Type: Begraafplaats
Militair of Burger: Militair
Status: Beschermd
Datum registratie: 
16/11/2006
  • © Frans Van Humbeek, 15/02/2009© Frans Van Humbeek, 15/02/2009© Frans Van Humbeek, 15/02/2009
Locatie: 
Begraafplaats, Stuiverstraat - CWG

Op het grondgebied van Oostende aan de Stuiverstraat ligt een groot CWG-kerkhof met graven van vele tientallen bemanningsleden.
Er liggen ook graven van acht niet-geïdentificeerde RAF-bemanningsleden en het graf van een onbekend Pools RAF-bemanningslid. Er zijn ook graven van de Polish Air Force van Airman Alfons Miondlikowski, (+16 augustus 1941,) Airman Stefan Stegman (+17 juni 1943) en Airman Zdzislaw Franciszey Zamoyski (+15 april 1942.)

Interessant is de computer aan de ingang van de begraafplaats. Je kan er namen van overledenen en de ligging van het graf opsporen. De CWG-gesneuvelden zitten weliswaar niet in de database. De PC is een samenwerking tussen stadsbestuur van Oostende en de firma CEVI nv.

Op een van de burgerlijke graven (ingang links) lijkt een V-1 te staan en zo wordt het graf in de volksmond ook genoemd. De kunstenaar die het graf maakte had echter niet de bedoeling om er zo’n wapen op te plaatsen, voor hem was dit de afbeelding van een kruis. Zie ook nota in “documenten.”