Gedenkplaat Halifax LW415 AL-K

Periode: WOII
Type: Gedenkteken
Militair of Burger: Militair
Status: Niet beschermd
Datum registratie: 
29/12/2007
Datum gebeurtenis: 
02/05/1944
Datum inhuldiging: 
06/05/2007
  • © Georges Lecomte, 06/05/2007© Georges Lecomte, 06/05/2007© Jacques Buermans, 07/2009
Locatie: 
Kerkhof, naast de graven op het ereplein

Op zondag 6 mei 2007 werd op het kerkhof, naast de graven op het ereplein, een gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis van de omgekomen bemanningsleden van de op 2 mei 1944 in Bevere (Oudenaarde) neergestorte Halifax LW415 AL-K. Stuart M. Leslie, piloot en enige overlevende van de crash legde bloemen neer op de graven van zijn strijdmakkers en onthulde een gedenkplaat met tekeningen die door kinderen van de tekenacademie gemaakt werden. Twee F-16’s van Kleine Brogel vlogen over het kerkhof aan de Groenstraat.

In juli 2009 ging Jacques Buermans langs de graven in Oudenaarde. De gedenkplaat lag omgekeerd bij de graven.

Info via André Wuyts …

V-dag zondag 6 mei 2007

Naar aanleiding van de V-dag op 6 mei 2007 wordt te Oudenaarde een speciale herdenkingsplechtigheid georganiseerd met een Canadees tintje.

Het is zo dat op 2 mei 1944 de Canadese piloot Stuart Mackenzie Leslie een ramp in onze stad wist te vermijden door zijn brandend vliegtuig – een Handley Page MKIII bomber (AL-K-429 RCAF Sq) - omheen de stad te sturen en het in de nabijgelegen Scheldemeersen te laten crashen. Bij dit manoever kwamen echter 6 van de bemanningsleden om het leven. Zij liggen te Oudenaarde begraven. Door het koelbloedig optreden van flyng officer Mackenzie werd de stad gespaard van mogelijks 100-den burgerslachtoffers.

Om deze heldhaftige piloot te eren zal hij plechtig in onze stad worden ontvangen en zal het nodige gedaan worden om zijn overleden makkers met de nodige égards te herdenken.
De kinderen van de tekenacademie maakten naar aanleiding van dit oorlogsverhaal een hele reeks tekeningen. Uit deze tekeningen werd een aantal geselecteerd om te verwerken in een nieuw gedenkteken dat op 6 mei plechtig zal worden onthuld op de stedelijke begraafplaats (zie programma). De overige tekeningen zullen in een boek worden gebonden en overhandigd aan de Canadese piloot.

Het programma ziet eruit als volgt:

Zondag 6 mei:
• 09.15u: Kazerne Maagdendale – bloemenneerlegging ter ere van het 14° en 27° Bataljon Fuseliers
• 10.00u: Begraafplaats ingang Groenstraat – Oecumenische gebedsdienst, speech burgemeester De Meulemeester, onthullen gedenkplaat Canadese gesneuvelden
• 10.30u: stoet naar Tacambaro , gevolgd door legervoertuigen
• 11.00u: bloemenneerleggingen + nationale Hymnes
• 11.45u: stoet naar stadhuis + ontvangst + ondertekening gulden boek door Canadese piloot + herdenking 60 jaar oprichting K.V.van Oorlogsvrijwilligers

Na de oorlogsperikelen en de bevrijding werd onder impuls van André Delacauw in de maand april 1947 de vereniging van oorlogsvrijwilligers opgericht. Zij namen voor het eerst deel aan de festiviteiten die naar aanleiding van V-dag van datzelfde jaar werden georganiseerd. Het feest eindigde met een Bal populaire in de Volkszaal van het stadhuis. Huidig voorzitter Julien Noterman, is trots dat de vereniging ondertussen Koninklijk is en reeds 60 jaar actief.