Gedenkplaat crash Halifax JN920 LK-L

Periode: WOII
Type: Gedenkteken
Militair of Burger: Militair
Status: Niet beschermd
Datum registratie: 
01/01/2006
Datum gebeurtenis: 
22/10/1943
Datum inhuldiging: 
23/10/1999
Eigenaar: 
Retie
  • ©Benno Goethals, 11/2002
Locatie: 
Op Halifax-wandelweg vertrekkende aan Taverne De Bospaddestoel, Beverdonken 1

Op zaterdag 23 oktober 1999 werd een gedenkplaat onthuld op de plaats waar 56 jaar geleden Halifax II JN920 LK-L JN 920 van 51 Squadron RAF neerstortte, en waarbij de zeven bemanningsleden om het leven kwamen.

Het gedenkteken is een realisatie van verschillende groeperingen en instanties; in hoofdzaak de Heemkundige Kringen van Retie en Kasterlee, de gemeente Retie en de East Surrey Aviation Group (ESAG), en nog vele anderen. Het idee om hier een blijvend aandenken op te richten kreeg nog meer betekenis omdat twee van de vliegeniers geen gekend graf hebben. Een berging die werd uitgevoerd door de Britse groep ESAG, bracht geen verdere gegevens aangaande hun lot aan het licht (zie Contact Nr. 11). Ondertussen werd er door Luc Cox en ESAG nog wel verdere opzoekingen verricht, hetgeen ertoe leidde dat verschillende families van gesneuvelden werden teruggevonden.

Het was dan ook in aanwezigheid van delegaties van twee families dat het monument werd onthuld. Die eer kwam toe aan Mrs. Joan Cowie, dochter van rugkoepelschutter John Cowie, en Aubrey Loze, neef van staartschutter Vardre Lewis. Een erewacht werd verzorgd door huidig personeel van 51 Sqn dat nog steeds bestaat. Na inwijding door een priester volgde een ingetogen bloemenhulde en werd de Last Post geblazen. Mrs. Cowie zei : "Wij hebben nooit de kans gekregen om een begrafenis van onze dierbare bij te wonen. Nu heb ik tenminste het gevoel dat wij op een deftige manier afscheid hebben kunnen nemen”.

De bemanningsleden die omkwamen : Piloot Sgt C.E. Hall, F/E Sgt M.S. Williams, Nav G.H. Bennett, bommenrichter Sgt E. Parker, marconist R.S. Sgt Sitch, Aft Gunner J.C. Cowie en Aft gunner T.V. Lewis. Enkel Sitch ligt begraven in Retie, vier liggen er begraven op het Schoonselhof en twee kregen nooit een graf.

Het monument kan men het best vinden door de bewegwijzerde wandelweg te volgen vertrekkende aan Taverne De Bospaddestoel, Beverdonken 1 te Retie. Toepasselijk werd dit de Halifax-wandeling genoemd. Deze informatie werd neergepend door Luc Cox in Contact 16.