Gedenkplaat voor Brigade-generaal Claire H. Armstrong

Periode: WOII
Type: Gedenkteken
Militair of Burger: Militair
Status: Niet beschermd
Datum registratie: 
21/11/2011
Datum inhuldiging: 
22/11/2011
  • © Dirk Buytaert, 10/12/2011
Locatie: 
Rubenslei 17

Lokatie

 

Een gedenkplaat voor Brigade-generaal Claire H. Armstrong die net na de Tweede Wereldoorlog op de gevel van Rubenslei 17 was bevestigd, werd ternauwernood van de afvalcontainer en schroothoop gered door een opmerkzame voorbijganger, toen het gebouw enige jaren geleden werd gerenoveerd. De marmeren plaat werd daar eerlang aangebracht om blijvend hulde te brengen aan de Amerikaanse Gen Armstrong die erin geslaagd was om (vanuit zijn hoofdkwartier aldaar) dankzij een doeltreffende luchtafweer een einde te stellen aan de verschrikkelijke regen van V-bommen (met een heel zware tol aan mensenlevens) die op Antwerpen werden afgevuurd met het oog op de vernietiging van de haveninstallaties.  
 
Deze gedenkplaat zal op dinsdag 22 november 2011 opnieuw in ere hersteld worden op initiatief van de Stad Antwerpen en het Vredescentrum, en in aanwezigheid van onder andere schepenen Heylen (Cultuur) en Voorhamme (Onderwijs) passend onthuld worden.
 
Deze informatie werd overgenomen uit de nieuwsbrief van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Antwerpen, een school die meewerkt aan de plechtigheid. Het is een mooi initiatief om kinderen te betrekken bij de lokale geschiedenis.
 
Tussen de afbraak van het huis in de Rubenslei 17 en de onthulling op 22 november 2011 werd de plaat bewaard in het Bunker en Vliegtuig Archeo Museum in park de Brandt (zie database, trefwoord Mortsel).
 
Een foto is welkom.