Gedenkplaat voor bemanning Avro Lancaster LL899 EA-P

Periode: WOII
Type: Gedenkteken
Militair of Burger: Militair
Status: Niet beschermd
Datum registratie: 
01/02/2016
Datum gebeurtenis: 
11/04/1944
  • © Jean Dillen© Jean Dillen© Jean Dillen
Locatie: 
Sint-Leonarduskerk

 

In de Sint-Leonarduskerk hangt een herdenkingstablet ter ere van de bemanning van de Lancaster LL899 EA-P van 49 Sqn.

De Avro Lancaster LL899 EA-P was op 11 april 1944 om 20.31 uur opgestegen van RAF Fiskerton (Lincolnshire,) met aan de stuurknuppel F/L Donovan John Bacon DFC. P/O Clifford 'Cliff' Coward was de navigator. Samen met Sgt Peter Monck (radio,) F/O Nicholas Melnick (bommenrichter,) Sgt John Patrick Hennessey (boordmeccanicien,) St Stanley William Weedon (boordschutter) en Sgt Clarence Edwin ‘Alvin’ Richard (boordschutter) vormde ze de crew van de EA-P.

Om 23.25 uur werd de EA-P dodelijk geraakt door nachtjager Oblt Heinz Schnaufer. Even voor middernacht kwam de Lancaster neer in Henxbroek, een gehucht bij Sint-Lenaarts in de Antwerpse Kempen.

Navigator Cliff Coward had op het laatste nippertje de brandende Lancaster kunnen verlaten. Hij kwam echter hard neer in een weiland, de volgende dag werd Cliffs levenloze lichaam gevonden.

In mei 1987 bezocht Eddy, de broer van Cliff, voor het eerst de plaats van de crash. Later keerde hij nog terug met de familieleden van de overige gesneuvelden en brachten ze op het Schoonselhof hulde aan hun gesneuvelden.  

De bijgevoegde foto’s werden in de jaren tachtig genomen. We nemen aan dat de herdenkingsplaat nog in de kerk hangt. Een recente kleurenfoto zou zeer welkom zijn.